Generell studiekompetanse etter Kunnskapsløftet

voksen5 - Klikk for stort bilde

For å studere ved en høgskole eller et universitet kreves det i dag at du minimum har generell studiekompetanse. Dette kan du oppnå ved bl.a ved å studere en del fellesfag gjennom Nettskolen i Nordland.

Det er flere måter å oppnå generell studiekompetanse på, men for de aller fleste voksne er den vanligste løsningen å bestå 6 fellesfag fra videregående skole, ha 5 års arbeidserfaring og være minimum 23 år (23/5-regelen). De seks fellesfagene som kreves bestått er:
  • Norsk fra Vg1, Vg2 og Vg3 fra studieforberedende programmer. Omfang 14 uketimer i skole.
  • Engelsk fra Vg1 fra studieforberedende programmer eller Vg1 og Vg2 fra yrkesfaglig program. Omfang  5 uketimer.
  • Matematikk fra Vg1 P eller T pluss Vg2 P eller T fra studieforberedende programmer. Omfang 8 uketimer.
  • Naturfag fra Vg1 for studieforberedende programmer. Omfang 5 uketimer.
  • Historie Vg3 for påbygging til generell studiekompetanse. Omfang 5 uketimer.
  • Samfunnsfag fra Vg1 for studieforberedende programmer eller eller Vg2 for yrkesfaglige programmer. Omfang 3 uketimer.
Alle disse fagene er mulig å ta gjennom Nettskolen i Nordland. De som har fullført deler av fagene/hele fag fra tidligere, kan ta de fagene de mangler gjennom Nettskolen i Nordland.

Personer som tidligere har fullført grunnkurs (GK) og VKI yrkesfaglig studieretning etter R94 eller Vg1 og Vg2 yrkesfaglig program etter Kunnskapsløftet, kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse for å oppnå samme kompetanse. Dette omfatter:
  • Norsk Vg3 for påbygging til generell studiekompetanse. Omfang 10 uketimer.
  • Matematikk Vg3 P eller T for påbygging til generell studiekompetanse. Omfang 5 uketimer.
  • Naturfag Vg3 for påbygging til generell studiekompetanse. Omfang 3 uketimer.
  • Historie Vg3 for påbygging til generell studiekompetanse. Omfang 5 uketimer.
  • Kroppsøving Vg3 for påbygging til generell studiekompetanse. Omfang 2 uketimer. Fullført læretid i et fag godkjennes som kroppsøving.
  • Programfag fra studiespesialiserende program. Omfang 5 uketimer.
  • Engelsk. De som har fullført engelsk (4 uketimer) på ei yrkesfaglig studieretning etter R94, får dette godkjent.

Alle disse fagene bortsett fra kroppsøving og programfag fra studiespesialiserende program, kan tas gjennom Nettskolen i Nordland.

Publisert av Geir Hareide Hansen. Sist endret 08.02.2016