Trenger 25 000 nye arbeidstakere innen 2030

Prosjektleder for Tilflyttingsprosjektet Kirsten Springer Hasvold og daglig leder i agenda Nord-Norge Roger Ingebrigtsen Trond-Erlend Willassen - Tilflyttingsprosjektet i Nordland er et av de beste prosjektene jeg har sett i Nord-Norge på lang tid.

 

Det sa daglig leder i Agenda Norge Roger Ingebrigtsen i sitt innlegg for pilotkommunene i tilflyttingsprosjektet, som nylig var samlet i Bodø. Og Ingebrigtsens tema for dagen kunne ikke vært mer aktuelt for deltakerne:

«Vi trenger 25 000 nye arbeidstakere i Nord-Norge i årene framover – hvordan skal vi skaffe disse?». Foredraget var basert på en ny rapport fra Agenda Nord-Norge.

 Foredraget ga klare indiksjoner på at arbeidet i tilflyttingsprosjektet i Nordland er høyst betimelig:

- Vi trenger 25 000 nye arbeidstakere i Nord-Norge innen 2030. Det utgjør fire nordnorske årskull. Slik utviklingstrendene er nå avtar befolkningsveksten i nord. Skal vi opprettholde bosetting og næringsliv i landsdelen må vi tiltrekke oss folk utenfra, det er helt essensielt for landsdelens utvikling, sa Roger Ingebrigtsen.

 Møtet for pilotkommunene for tilflyttingsprosjektet samlet deltakere fra Rana, Narvik, Bodø. Herøy, Vågan, Hadsel og Nesna.

Blant deltakerne var ordfører i Nesna, Hanne Davidsen. Hennes kommune er blant de med størst andel av utlendinger i befolkningen.

- Uten disse hadde vi hatt en negativ befolkningsutvikling. Derfor satser vi bevisst på rekruttering av utenlandsk arbeidskraft til kommunen vår, sier hun.

Hun synes deltakelsen i prosjektet har vært svært nyttig:

 - Vi lærer masse av hverandre gjennom informasjonsutveksling. Vi i Nesna har eksempelvis fått viktig lærdom om hvordan vi kan jobbe enda bedre for å kvalifisere og integrere de utlendingene som kommer til oss gjennom norskopplæring, frivillig arbeid, fadderordning og boligprosjekt, sier ordfører Davidsen.

Fant du det du lette etter?