God SMAK i Vestvågøy

Mat og matkultur fungerer som en smeltedigel mellom befolkningsgrupper i Vestågøy. - Klikk for stort bildeMat og matkultur fungerer som en smeltedigel mellom befolkningsgrupper i Vestågøy. SMAK

Å samles rundt matlaging er blitt et vellykket integreringstiltak i Vestvågøy.  - Nesten alle har et forhold til mat, det er hyggelig å gjøre noe sammen og alle har noe å lære bort, sier prosjektleder Bjørg Arntzen.

 

Senter for Mat, Aktivitet og Kultur forkortes SMAK. Prosjektet ble til etter en stor undersøkelse for å finne ut hva som får innbyggere generelt og tilflyttere spesielt til å bli værende i Vestvågøy, en lofotkommune med ca. 11.000 innbyggere.

- Jobb er viktigst. Det viser seg at naturen også har stor attraksjonsverdi. Men å komme inn i det sosiale miljøet på hjemstedet er helt avgjørende for om man ønsker å bli værende. Blant de som ønsket å forlate Vestvågøy, viste det seg at åtte av ti stod utenfor organiserte fritidstilbud. SMAK er spesialdesignet for å fange opp de som ellers blir stående utenfor. Mat og matkultur er genialt – det berører alle, og er i seg selv trivselsskapende, sier den entusiastiske prosjektlederen.

Å lage måltider sammen og lære om hverandres matkulturer bringer folk nærmere i prosjektet SMAK i Vestvågøy. - Klikk for stort bildeÅ lage måltider sammen og lære om hverandres matkulturer bringer folk nærmere i prosjektet SMAK i Vestvågøy. SMAK SMAK har kurs eller andre aktiviteter i snitt en gang pr. uke, og benytter nesten utelukkende lokale kursledere.

- Vi har lyktes godt i å få folk med på aktivitetene. Ringvirkningene er store. Vi ser at de som treffes på SMAK på eget initiativ finner på flere ting sammen på fritiden, for eksempel fjellturer og svømming. To internasjonale matbutikker på Leknes rapporterer også om oppsving. Mange kommer innom for å snakke om mat og få gode råd, og for å prate kjenning med andre de har blitt kjent med gjennom SMAK, sier Arntzen.

Prosjektets hovedmål
Å sikre en bedre integrering av tilflyttere i lokalsamfunnet, gjennom en bevisst og aktiv kobling av nasjonal, regional og internasjonal matkultur – på tvers av alder og kjønn.

Tiltak
Ulike kurs og arrangementer innen mat, kunst og kultur. I snitt en gang pr. uke.

  • Trivsels- og bolystundersøkelse
  • Velkomstprogram: velkomstbrev, informasjonsmøter, guidet busstur i Vestvågøy

Prosjektperiode
Fra 1. juni 2012 og ut 2013

Finansieringskilder
Kommunal- og regionaldepartementet/bolyst, Nordland fylkeskommune og Vestvågøy kommune

Les mer
Prosjektets facebookside

Kontakt
Prosjektleder Bjørg Arntzen, Vestvågøy kommune
Tlf. 760 56 000, mob. 900 37 121, e-post bjorgarntzen@hotmail.com

Fant du det du lette etter?

Abonner på vårt nyhetsbrev
Navn
E-post
Velg ditt abonnement
Innovasjonspolitikk
Næring og regional utvikling
Kulturminner i Nordland
Nyhetsbrev plan og miljø