Flyktninger til landbruket

Grasberging (illustrasjonsfoto) 1 - Klikk for stort bildeGrasberging (illustrasjonsfoto) 1 Håkon Renolen Fylkesrådet bevilger 760 000 kroner til prosjekt på Nesna som skal kvalifisere flyktninger til landbruket.

- Landbruket i Nordland, i likhet med mange andre bransjer, trenger ny arbeidskraft. Flyktninger og andre innvandrere trenger norskopplæring og yrkesopplæring for å kunne gå inn i det arbeidslivet Nordland har behov for. Handnesøyprosjektet på Nesna møter disse to utfordringene på en god og nyskapende måte, sier fylkesråd for næring Mona Fagerås (SV).

- Vi er veldig glad for denne støtten fra fylkeskommunen, sier ordfører på Nesna Hanne Davidsen (Ap).

- Prosjektet har gått veldig bra til nå, og vi stor tro på modellen, sier hun.


Handnesøyprosjektet

Handnesøyprosjektet er kort fortalt et tiltak hvor Nesna kommune gir flyktninger, med bakgrunn fra landbruksnæringen i sitt hjemland, innføring og opplæring i norsk landbruk, samfunn, språk og kultur. Slik kan deltakerne kan kvalifisere seg inn i arbeidslivet eller til videre landbruksfaglig utdanning.

Tiltaket er et samarbeid mellom Nesna kommune, bønder på Handnesøya, Helgeland landbrukstjenester og Vefsn videregående skole, avdeling Marka.

 

Overføringsverdi

- Den modellen som Nesna nå etablerer mellom landbruket, norskopplæringa, godkjenningsmyndigheter og satsing på grunnskole og videregående opplæring, vil kunne overføres til andre bransjer og til landbruket andre steder i fylket hvis dette viser seg å være vellykket. Det er derfor av stor interesse for Nordland fylkeskommune å følge dette prosjektet, sier Mona Fagerås.

 

Dokumentasjon

- Derfor er det viktig at Nesna dokumenterer resultatene av arbeidet, både konkret i forhold til hvilke tiltak som iverksettes, og hvor mange av deltakerne som kommer i jobb i landbruket og som går videre inn i landbruksutdanning. Det er også viktig å dokumentere bøndenes erfaringer med denne typen omfattende opplæring, sier fylkesråden.

Kommunen dekker mesteparten av utgiftene til prosjektet gjennom sin flyktningesatsing, men søker om ekstramidler for å kunne bygge opp tiltaket kompetansemessig og i forhold til næringa. Derfor har prosjektet søkt om støtte fra Nordland fylkeskommune.

Fant du det du lette etter?

Abonner på vårt nyhetsbrev
Navn
E-post
Velg ditt abonnement
Innovasjonspolitikk
Næring og regional utvikling
Kulturminner i Nordland
Nyhetsbrev plan og miljø