Styrker samarbeidet med Veneto

Kultur, næring og tørrfisk stod sentralt  da fylkesrådsleder Tomas Norvoll besøkte Veneto denne uka (les sak under videoen)

Da president Cambietti i Veneto besøkte Nordland tidligere i år, ble en samarbeidsavtale undertegnet. I avtalen ligger en intensjon om samarbeid på en rekke områder Tomas Norvolls gjenbesøk i Veneto bar preg av at begge parter ønsker å utvikle dette samarbeidet til noe helt spesielt. Avtalen åpner for samarbeid på ulike områder og gir aktører i Nordland muligheter for samarbeid innenfor flere områder.

På sporet av Querini

Region Veneto og Nordland fylkeskommune samarbeider med å få godkjent en europeisk kulturarvsrute med basis i Pietro Querini sin reise til og fra Røst på 1400 tallet. Utgangspunktet er at handelsmannen Querini brakte tørrfisken til Venezia og Veneto regionen. Dette sier man la grunnlaget for tørrfiskhandelen til Italia. Ideen er å lage en kulturarvsrute med basis i felles matkultur, handel og tradisjoner langs den reisen Querini og hans mannskap tok med utgangspunkt i Kreta og som etter en storm endte opp på Røst.  Det er Europarådet som godkjenner ruten. Dette skjer med basis i et partnerskap som består av representanter for alle landene Querini besøkte på sin reise til og fra Røst.

 

Prosjektet presenteres i Europarådet denne uken.

Nordland som innspillingssted

Venezia har ellers vært kulisse for en rekke filmer og TV-serier i en årrekke. Byen og distriktet har således en unik erfaring og kunnskap i forhold til håndtering av filmprosjekt. Dette er en erfaring Nordland kan gjøre seg nytte av i arbeidet med å få flere nasjonale og internasjonale filmselskap til å velge nettopp Nordland som innspillingssted for filmer.

Universitets-samarbeid

Rektor Bjørn Olsen ved Nord Universitet var også med i fylkesrådslederen delegasjon. Olsen hadde under besøket samtaler med rektor ved universitetet Ca Foscera, Michele Buglisi. Åpenbare områder hvor det kan ligge an til samarbeid mellom de to universitetene er innen de marine fagene og innen økonomi og ledelse. Spennende felles historie basert på tørrfisken gjør også at historie-faget kan være et område for samarbeid.

Besøksforvaltning

Under besøket ble det også arrangert et egent seminar om temaet besøksforvaltning, det vil si hvordan man tar imot og håndterer turister. Besøksforvaltning skal være verktøy for kommuner og andre regionale aktører som sikrer en god opplevelsen skal  både for besøkende og fastboende, samtidig som den lokale verdiskapingen blir størst mulig.

På tross av store forskjeller har Veneto og Lofoten har noen felles utfordringer på dette området. Valeria Minghetti fra universitetet Ca Foscari innledet om Venetos satsing på feltet. Liv Rask Sørenesen fra Nordland fylkeskommune fylkeskommunens planer- Lofotrådet, med alle ordørererne til stede tok del i dette arrangementet, som ble gjennomført i samarbeid med Innovasjon Norges milanokontor.

Festival til tørrfiskens pris

Fylkesrådslederens besøk i Veneto ble avsluttet med deltakelse på tørrfiskefestivalen i Sandrigo, der byen var pyntet i norske flagg til ære for de norske besøkende og ikke minst for hovedpersonen selv- tørrfisken.

Fylkesrådslederen ble i en høytidelig seremoni opptatt i det lokale tørrfisklauget, som har 30-årsjubileum i år. Der er også fylkesordfører Sonja Steen og Røst-ordfører Tor Arne Andreassen æresmedlemmer.

Fant du det du lette etter?

Abonner på vårt nyhetsbrev
Navn
E-post
Velg ditt abonnement
Innovasjonspolitikk
Næring og regional utvikling
Kulturminner i Nordland
Nyhetsbrev plan og miljø