Arkitektblikk på Teknisk kvartal

Narvik - Klikk for stort bildeNarvik Bjorn Forselv

Narvik kommune har blitt plukket ut til å delta i en arkitektkonkurranse for unge arkitekter fra hele Europa. 

Det er teknisk kvartal midt i hjertet av Narvik sentrum som skal bli gjenstand for arkitektenes ideer og kreative grep. Målet er at området skal bli en bydel hvor unge kan møtes, bo og starte opp nye bedrifter. Det nye kvartalet skal bidra til økonomisk og sosialt mangfold i byen. Oppdragsgiver for arbeidet er Narvik Kommune v/Narvikgården AS.
               

Nyskapning

Narvik kommune fått et tilskudd fra Nordland fylkeskommune inntil kr 600 000,- til gjennomføring av prosjektet. Fylkesråd Mona Fagerås (SV) er begeistret for at Narvik nå er plukket ut til å være med i prosjektet.

-Dette er en flott mulighet for Narvik for å få opp banebrytende og nyskapende ideer. Det kan være med å videreutvikle Narvik som et fremoverlent og inkluderende regionssenter, sier hun.

 

Modernisering

Varaordfører i Narvik, Geir Ketil Hansen (SV) er enig med sin partikollega. Han understreker at arkitektkonkurransen kommer i tillegg til et stort arbeid som allerede er i gang for å modernisere Narvik sentrum, for øvrig med god støtte fra Nordland fylkeskommune.

-Vi ser allerede resultater: Oppussingen av rådhuset – «Det fjerde hjørnet» - med nytt bibliotek og Narviksentret/Krigsmuseet. Det er også vedtatt planer om å utvikle et grønt sentrum. Deltakelsen i arkitektkonkurransen blir et viktig steg videre i arbeidet i arbeidet med å modernisere Narvik sentrum, sier Geir-Ketil Hansen.

 

Stiller med tomt

Europan Norge-organisasjonen ønsket deltakere fra Nordland i år, og i forbindelse med arbeidet med Regional plan for by- og regionsenterpolitikk ble denne muligheten presentert på et fellesmøte i april 2016.

Narvik ble den av de ti byene som fikk ideen forankret politisk. Narvik har i løpet av vinteren har etablert samarbeid med universitet og andre om å stille med tomt og midler til å gjennomføre arkitekturkonkurransen i Narvik sentrum.


45 steder

 Europan 14-konkurransen ble lansert 13. februar i år, og der var altså Narvik med. I konkurranseprogrammet spør de:

«Hvordan kan nye former for produksjon bli en del av byen? Og hvordan kan industri, små håndverksbedrifter, matproduksjon og energiproduksjon få plass i et bylandskap som står i fare for å bli stadig mer monofunksjonelt.»

Totalt er 45 steder i europeiske byer  med i konkurransen. Norge stiller med tre steder: Foruten Narvik områder i Alta og Lillestrøm.

 

Fant du det du lette etter?