Alt klart for Tilflyttingskonferansen 2015

Innvandrere på kart - Klikk for stort bilde

Nordland trenger flere hender i fremtiden. Tilflyttingskonferansen 2015 i Narvik som starter i morgen tar for seg muligheter og utfordringer i arbeidet med få flere innvandrere inn i arbeidslivet i fylket. Det har vært stor pågang for å være med på konferansen, som har et spennede og innholdsrikt program som går rett inn i dagens utfordringer.

Konferansen finner sted på Scandic hotell i Narvik 2.- 4. november, og blant de som skal bidra til diskusjon er blant annet tv-kjendisen og "skapnordlendingen" Leo Ajkic, Ricardo Clark fra Bodø, barnematgrunder Nazim Ritzi og Erik Trengereid fra UDI.

- For å skape vekst i Nordland er slike møteplasser som denne konferansen viktig.  Både offentlig og privat næringsliv sliter med å finne rett kompetanse og beholde arbeidskraft, og kommunene trenger flere innbyggere. Nordland fylkesting vedtok i 2013 et mål om 10 000 nye innvandrere til Nordland. Tilflyttingsprosjektet skal legge til rette for at dette realiseres gjennom konkret handling og tilrettelegging, sier fylkesråd for næring Mona Fagerås (SV).

Det bærende tema for konferansen er innvandring og hvordan man kan legge til rette for arbeid til de som kommer. Det blir innledninger blant annet om norskopplæring, utdanning, godkjenning av utdanning, innvandringsregler, fleksible norskopplæringstilbud og etablering av egen bedrift.

De vel 120 deltakerne på konferansen får blant annet møte NRK-kjendisen Leo Ajtic fra NRK som kommer med sitt skråblikk på Norge, Nazim Ritzi som selger Halal barnemat på det internasjonale markedet og Fiskeriparken i Øksnes og SMI Human fra Stavanger som utvikler fleksible, nettbaserte tilbud om yrkesnorsk.

Deltakerne vil også få presentert en viktig forskningsrapport om innvandring i et sysselsettingsperspektiv. I tillegg formidles mange konkrete og gode tiltak som er gjennomført i Nordland innenfor norskopplæring, gode mentorordninger, og daglige utfordringer på store arbeidsplasser. Deltakerne får også presentasjoner fra noen av de store innvandringslandene til Nordland; Russland og Polen.

Se program (PDF, 368 kB)

Publisert av Trond-Erlend Willassen. Sist endret 02.11.2015 14:03