Riksantikvaren besøkte Sulitjelma

Det fredete klyngetunet Sjønstå gård.  - Klikk for stort bildeDet fredete klyngetunet Sjønstå gård.

 

Riksantikvar Jørn Holme besøkte Fauske for å se de mange flotte kulturminnene som fins i Sulitjelma.  

 

Bakgrunn

Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Ingelin Noresjø, inviterte riksantikvar Jørn Holme til Sulitjelma i Fauske kommune for å se de mange flotte og særegne kulturminnene som fins der.

 

IMG_5202.JPG - Klikk for stort bilde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sulitjelma er ei innlandsbygd i Fauske kommune som er rik på kulturminner, særlig med tilknytning til bergverksdrifta. Sulitjelma gruver var i sin tid Norges tredje største bergverk gjennom tidene og på et tidspunkt også Norges nest største arbeidsplass, etter Falconbridge i Kristiansand. Det er en rekke kulturminner i Sulitjelma; gruveinstallasjoner, bygningsmiljøer, kraftanlegg, jernbanesystem, tufter, brakker og smeltehytteruin, samt gruvemuseum. Nordland fylkeskommune anser at mange av kulturminnene i Sulitjelma er av svært høy verdi og at stedet forteller om en viktig del av Nordlands historie. Det var derfor viktig å vise fram denne kulturarven til Riksantikvaren.

 

Innholdsrikt besøk


Besøket fant sted 29. juni og med på besøket var også bl.a. ordfører i Fauske kommune, Jørn Stene, og direktør ved Nordlandsmuseet, Morten Steffensen. I tillegg deltok Fjellfarer AS, Fauna, Sulitjelma Historielag, Stiftelsen Sjønstå, samt flere fra administrasjonen i Fauske kommune og Nordland fylkeskommune.


Dagen startet med et besøk på Jakobsbakken hvor Nordlandsmuseet, ved Wenche Spjelkavik, ga en orientering om bygningene og den mangfoldige historien til plassen. Fjellfarer AS redegjorde for sine planer om å etablere en fjellstue på tuftene etter «Titanic», som det opprinnelige bygget på stedet ble kalt.

 

Et tåkekledd Jakobsbakken.  - Klikk for stort bildeEt tåkekledd Jakobsbakken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Videre fortsatte besøket med en grundig omvisning på Gruvemuseet. Her fikk man også sett på den flotte ruinen etter smeltehytta, før det bar av sted til Besøksgruva og en spennende tur med gruvetog inni gruva. Sulitjelma historielag, ved Kjell Olsen, ga deretter de besøkende en informativ og interessant tur rundt om i bygningsmiljøet i sentrum av Sulitjelma. Dagen ble avsluttet på Sjønstå gård hvor stiftelsen Sjønstå, ved Tove Wensell, fortalte og viste fram det flotte og fredete kulturmiljøet.

 

Inne i Sulitjelma besøksgruve.  - Klikk for stort bildeInne i Sulitjelma besøksgruve.

Fant du det du lette etter?