Minnes krigsfanger

Oppgraving ved Øvre Jernvann- Tyske soldater graver opp massegrav ved Øvre Jernvann 1945. - Klikk for stort bildeOppgraving ved Øvre Jernvann- Tyske soldater graver opp massegrav ved Øvre Jernvann 1945.

Denne uken reiser en delegasjon fra Nordland til Vojvodina i Serbia for å planlegge en minnemarkering for jugoslaviske krigsfanger.

Bakgrunnen for besøket er at det er 75 år siden de første jugoslavene i tysk krigsfangenskap kom til Nordland.


Delegasjonen, som blant annet  består av fylkesordfører Sonja Alice Steen (Ap) og fylkesråd Ingelin Noresjø (KrF) skal under besøket planlegge en større minnemarkeringen som arrangeres i flere steder i Nordland i juni.
 

- Vi ser frem til å ha en verdig minnemarkering i juni, hvor representanter for vennskapsbyer, regionale og nasjonale myndigheter deltar. Markeringen vil inkludere faglig seminar i Narvik og besøk i Beisfjord, videre til Fauske og Saltdal for å ende opp i Hemnes og Vefsn sier Steen.
 

I tillegg ønsker man å styrke vennskapsbåndet og gjenoppta et nærmere samarbeid mellom

 

vennskapskommunene Melenci og Fauske/Saltdal, Prokuplje og Hemnes og Monument-Beisfjord-1949- Avduking av den Jugoslaviske minnebautaen i Beisfjord 1949 - Klikk for stort bildeMonument-Beisfjord-1949- Avduking av den Jugoslaviske minnebautaen i Beisfjord 1949 Gornij Milanova og Vefsn. Narvik og serbiske Kikinda skal signere en ny offisiell vennskapserklæring.
 

-Dette er en viktig del av vår felles historie. Vi må aldri glemme den lidelsen og umenneskeligheten som helt vanlige mennesker ble utsatt for. Krig og fangenskap er dessverre en virkelighet for mange også i dag. Det gjør det ekstra viktig å sette fokus på de menneskelige lidelsene som krig fører med seg sier Ingelin Noresjø, fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse.
 

Bakgrunnen for at de jugoslaviske fangene kom til Nordland, var at den tyske krigsmakten ønsket å bygge ut riksvei 50. Til det trengte de arbeidskraft, noe de fikk gjennom en avtale med SS. Totalt kom det 4041 fanger. På ni måneder døde 72% av dem. I forbindelse med veiarbeidet som ble utført var det fangeleirer i fem kommuner i Nordland.

Fant du det du lette etter?