Årets nykomling i 2013

Julie Hugdal fikk nykomlingsprisen overrakt av fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap). - Klikk for stort bildeJulie Hugdal fikk nykomlingsprisen overrakt av fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap). Trond-Erlend Willassen Julie Hugdal fra Skjerstad ble tildelt fylkeskommunens nykomlingspris for kvinner i 2013.

Prisen ble delt ut av fylkesrådsleder Tomas Norvoll under fylkestinget i Narvik tidligere i dag.

I begrunnelsen for prisen heter det:

Årets vinner av nykomlingsprisen er bare 27 år, og er født og oppvokst på Tverlandet. I begynnelsen av 20-årene flyttet hun med mann og barn fra Bodø til Skjerstad. I 2011 startet hun egen bedrift på Skjerstad, med gårdsaktivitet basert på alpakka. På gården driver hun oppdrett og salg av alpakka, samt produksjon og foredling av alpakkafiber til økologisk garn og klær. Gården har egen gårdsbutikk, som er åpen på lørdager, der hun selger både egne og andres produkter, samt en del naturprodukter, som bambus og velværeartikler.

Alpakkaene har sin opprinnelse rundt Andesfjellene, og er kjøpt inn av flere grunner. Det er håndterbare beitedyr, hardføre og nøysomme, med eksklusiv fiber og fint lynne. Interessen for alpakka er stor, selv om produktene ikke er helt billige. Alpakkafiber er flere ganger varmere enn vanlig saueull, veldig mykt, lett og slitesterkt.

På gården har hun også høner og mini-esler. Hun tar i mot elever og andre med ulike behov for å besøke gården, og har ulike åpen dag arrangementer i løpet av året. Både små og store kan komme på gården for å oppleve dyrene.

Årets prisvinner har studert psykologi, og når hun ikke styrer med alpakka, er hun lærervikar. Hun jobber også litt hos bedriften Lundal. Prisvinneren har også deltatt på Kvinnovasjon, SIVA sin satsing på kvinnelige gründere. En nettbutikk for alpakkaproduktene er et satsingsområde, så hun har vært på kurs i «hvordan bli god på nett» i reiselivsbedrifter. Markedsføring mot turisme er en del av konseptet. Den unge etablereren har også deltatt i et forskningsprosjekt, der en forsøksgruppe har deltatt på opplevelsesaktiviteter i et pilotprosjekt for psykisk helse. Hun har også fått støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle alpakkakonseptet.

Årets vinner av nykomlingsprisen er ei positiv og målbevisst jente som ser muligheter i lokalsamfunnet og som tør å gå nye veier. Hun representerer en ny generasjon gårdbrukere som tenker nytt og bærekraftig, og som skaper spennende aktiviteter i lokalsamfunnet rundt seg. Bedriften hennes heter Othelie Alpakka. Othelie betyr «hun som styrer med jorden».

Se hele prisutdelingen

Dette er det 10. året Næringsprisen for kvinner i Nordland deles ut. De tidligere vinnerne viser hvilken spennvidde og hvilket mangfold som finnes blant kvinnelige etablerere i Nordland.

Gjennom Næringsprisen for kvinner vil Nordland fylkeskommune framheve kvinnelige etablerere og oppmuntre til entreprenørskap blant kvinner. Målet er at flere kvinner etablerer bedrifter og skaper arbeidsplasser i Nordland. Gjennom utmerkelsen vil Nordland fylkeskommune sette fokus på dyktige kvinner som realiserer drømmer, inspirerer og motiverer andre.

Næringsprisen er delt i to; Næringsprisen og Nykomlingsprisen.

Nykomlingsprisen skal gå til kvinner under 35 år, som har etablert bedrift i eget lokalsamfunn i løpet av de siste tre årene.

Prisene består av et kunstverk lagd av regionale kunstnere og en sjekk på kr 30 000,-. Kunstverkene er i år lagd ved glassblåsing, av Henningsvær glass AS.

Publisert av Thor-Wiggo Skille. Sist endret 13.02.2015