Ny skolebåt til 50 millioner

Fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap) og direktør i verftet Hvide Sande, Carl Erik Kristensen signerer kontrakt for bygging av opplæringsbåt til 50 millioner kroner. - Klikk for stort bildeFylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap) og direktør i verftet Hvide Sande, Carl Erik Kristensen signerer kontrakt for bygging av opplæringsbåt til 50 millioner kroner. Thor-Wiggo Skille Meløy videregående tilbyr elevene splitter ny fiskebåt i opplæringen. I går ble kontrakten med verftet undertegnet av fylkesråd Hild-Marit Olsen (Ap).

Skisse av den nye båten. - Klikk for stort bildeSkisse av den nye båten. Thor-Wiggo Skille

-Jeg er stolt og veldig glad, åpnet fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen, da avtalen om bygging av ny båt ble underskrevet, og la til;

- Å kunne tilby en så topp moderne båt i undervisningen, vil forhåpentlig gjøre det enda mer attraktivt å søke denne utdanningen – fra hele Nordland, men også utenfra fylket.

Det er det danske skipsverftet Hvide Sande som vant kontrakten om å bygge nytt undervisningsfartøy for Nordland fylkeskommune. Båten blir 24 meter lang og vil ha utstyr for å fiske med mange forskjellige typer redskaper.

Universell satsing

Båten har fasiliteter for ti personer – tilpasset for at både jenter og gutter er Prosjektleder ved Meløy videregående skole, Knut-Eirik Svendsen forteller om krav til framtidsrettet undervisning. - Klikk for stort bildeProsjektleder ved Meløy videregående skole, Knut-Eirik Svendsen forteller om krav til framtidsrettet undervisning. Thor-Wiggo Skille med. Den er universelt utformet så langt det lar seg gjøre, med blant annet mulighet for å kunne være om bord i rullestol. Prosjektleder ved Meløy videregående skole, Knut-Eirik Svendsen har ventet lenge på dette øyeblikket.

-Vi får landets, ja kanskje verdens beste opplæringsfartøy for fiske og fangst. Her vil elevene få framtidsrettet opplæring i alle sorter for fiskeri, navigasjon, kranbruk, sikkerhet, matkvalitet – ja vi kan til og med føre levende fisk i tanker. Dette er undervisning for framtida, slår Svendsen fast.

Energi og miljø

Det har vært lagt vekt på miljø og energisparing når båten er designet. Totalt er det lagt inn 6,4 millioner kroner i Direktør i Hvide Sande, Carl Erik Kristensen foreviger fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen. - Klikk for stort bildeDirektør i Hvide Sande, Carl Erik Kristensen foreviger fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen. Thor-Wiggo Skille miljøforsterkende tiltak.

-Eksempelvis har vi kjørt mange runder med simulatormodeller for å optimalisere skrogformen til minst mulig vannmotstand. Vi har hybriddrift på strømanlegget, med en stor batteribank som sørger for at vi kan jevne ut strømforbruket uten å bruke fossilt brennstoff. Dette er noe vi har vektlagt på båtene vi bygger. Da er det veldig tilfredsstillende når Nordland fylkeskommune som oppdragsgiver har akkurat samme tilnærming, forteller direktør i Hvide Sande, Carl Erik Kristensen.

For årtier framover

Fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen, sier hun er beæret over å få sette signaturen på byggekontrakten for et så framtidsrettet undervisningsfartøy.

-Det er en svært stor investering. Men fylkesrådet har sagt at videregående opplæring skal prioriteres høyt. Fiskeri er ei næring som Nordland har levd av i hundrevis av år. Fiskeri og oppdrett er næringer som Nordland skal leve av også i århundrer framover. Våre elever skal ha den beste opplæringen som er mulig, avslutter utdanningsråd Olsen.